tiistai 18. helmikuuta 2014

Motivaatiopläjäys

Kirjottelin tossa viikko sitten lepoviikosta ja näin lepoviikon jälkeen voin todeta, että se teki hullun hyvää mun kropalle ja mielelle! Sunnuntaihin asti piti pitää lepoa, mutta myönnetään, että lauantaina oli jo pakko päästä salille.


Normaalisti salilla käynti on osa mun arjen rutiineja. Menen salille, teen mitä olen suunnitelut ja jatkan sen jälkeen muita ruutineja. Mutta näin lepoviikon jälkeen salillemenofiilis oli ihan erilainen. Aamulla kun heräsin ajattelin heti ''tänään mä tapan mun jalat'' ja kaurapuuroa mussuttaessani ajattelin koko ajan kuinka sen avulla jaksan painaa täysiä. Kun salille pääsin vedin ihan eri fiiliksellä treenin, koko ajan oli halu tehdä kaikki täysillä, suuremmilla painoilla ja pidempiä sarjoja. Huhheijaa mikä polte treenin jälkeen ja silti jalat tuntu siltä, että ne olis jaksanu vaikka loputtomiin.


Treeni näytti tältä:


Kyykky 2x6 60kg


Prässi pudotussarja 2x6-6-6  100kg-90kg-80kg


Askelkyykyt eteenpäin kävellen 3x20 12,5kg käsipaino/käsi


Vatsat


1-image(107)Suosittelen kaikille kevyitä viikkoja, koska niiden avulla treeni sujuu paremmin kun kroppa ja mieli on levännyt. Kevyen viikon jälkeen halu salille taas kasvoi ja itse olen itseni paras motivoija... kun oikeasti jotain haluan tehdä, niin teen sen myös täysiä ja panostan siihen. Jos taas jokin asia ei mua kiinnosta, on mun vaikea saada itseäni siihen motivoitumaan, joten olen myös itse itseni pahin vastus.


Olen päättänyt lopettaa nyrkkeilyn. Syynä kallis hinta ja ohjatut tunnit on vaikeita sovittaa vuorotyön kanssa. Olen edelleen Lohjan Boxing Clubin sihteeri, joten jos nyrkkeilyfiilis tulee voin käydä lohjalla treeneissä. Kuntosalitreenaaminen on hyvä siitä, että sen voi ajoittaa itse töiden kanssa. Olisin nyt kiinnostunut liittymään suht edulliseen kuntosaliin missä olis mahdollisuus myös spinningtunneille tai vastaaville. Olisi tässä kevään aikana tarkoitus kuoriutua täältä rasvakerroksen alta kesää varten ja spinning ois mulle mieluinen aerobisenliikunnan vaihtoehto. Jos tiedätte Pääkaupunkiseudulla asiallisia kuntosaleja, spinning tunneilla ja edullisella hinnalla varustettuna, kertokaa!


-Miia

12 kommenttia:

  1. Mistä ja miten oot oppinu kaiken tän ja liikkeiden nimet yms?
    Onko sulla ehdottaa jotain hyv dieettiä ja rasvanpolttoa muutaku intervalli? :) Painoa:57 kg ja pituus 160 cm, käyn ahkerasti salilla ja tarkoitus kiinteytyä ja kasvattaa lihasta, mutta nyt pakko pudottaa hiukan ja saada rasva kerroa pois :)

    VastaaPoista
  2. Lähinnä oon itse opiskellut, lueskellut netistä, kattellu muilta mallia salilla tai pyytäny apua. Mun poikaystävällä on monen vuoden salikokemus, joten hän yleensä auttaa mua liikkeiden tekniikassa. Hänen kanssaan myös suunnitellaan yhdessä mun saliohjelmat. Netistä löytyy kyllä paljon tietoa mikä on muakin auttanut, mutta kannattaa olla tarkkana mitä lukee ja mistä. Lähinnä ihmisten omia kokemuksia foorumeilta ja blogeista on luotettavampi lukea kuin jotain iltalehden artikkelia.

    Voisin kuvitella, että sun peruskulutus on about 2000 kaloria vuorokaudessa, riippuen tietysti siitä miten paljon sulla on lihasta tällä hetkellä. http://kalorilaskuri.fi/kalorikulutus tuolla voit laskea, kuinka paljon sun peruskulutus on, mutta muista ettei toi laskuri ihan täyttä totuutta kerro, koska mitä enemmän sulla on lihasta, sitä enemmän kulutat ja on monta asiaa mitkä vaikuttavat peruskulutukseen. Noin 500 kcal kalorivaje/vuorokausi on terveellinen tahti laihduttaa, silloin paino ei tipu lihaksista vaan nimenomaan sieltä rasvasta ja painonpudotus on todennäköisesti pysyvä. Varsinkin jos sulla on tavoitteena kasvattaa lihasta ja polttaa rasvaa, silloin on tärkeää että syöt tarpeeksi, ettet surkastuta lihaksia. -500 kcal/vuorokausi tarkottaa noin puolta kiloa viikossa, tottakai alussa voi lähteä enemmän kun aineenvaihdunta rupee toimimaan ja nesteet lähtee liikkelle. Tahti voi tuntua hitaalta, mutta ei se rasva viikossa kerry, joten ei se viikossa lähdekkään.

    Kuvitellaan nyt että sun peruskulutus on se 2000kcal, joten voit syödä 1500kcal, että paino tippuu terveellisesti. Kalorilaskuri.fi tuolla voit laskea mitä pitää syödä ja kuinka paljon, että saat sen 1500kcal/vuorokausi. Optimaalinen on n. 5 ateriaa päivässä, jokaisella aterialla oikeassa suhteessa proteiinia, hiilaria ja rasvaa. Hyviä lähteitä on riisi, kana, jauheliha, kala, tummapasta, kananmuna, rahka, raejuusto, marjat, kasvikset.... kunhan vain lasket aina että saat sen 1500 kaloria vuorokaudessa, noin viitenä ateriana 3-4 tunnin välein.

    Ja sitten se liikunta... ehdottomasti intervalli ja 'HIIT' treenit on tehokkaita rasvanpolttoon, mutta jos ne maistuu puulta niin ei niitä kannata väkisin vääntää, muitakin vaihtoehtoja löytyy. Aamulenkit tai pitkät kävelylenkit 'rasvanpolttosykkeellä' on usein ollut mun omia suosikkeja dietillä. Tässä auttaa sykemittari, rasvanpolttosyke on siinä noin 90-130 lyöntiä minuutissa, mikä tarkoittaa reipasta kävelyä. Itse dietillä intervallien ohella vedin aamulenkit tyhjällä vatsalla 30-60min tai jos aamulla ei jaksanut herätä, niin rasvanpolttosykkeellä pidempi kävelylenkki 60-180min ja jos ulkona oli huono ilma, niin salilla juoksumatolla/kuntopyörällä/crosstrainerilla sama treeni. Nää ainakin toimi mulla itselläni, lisäksi teitysti vedin salitreenit ettei lihakset surkastu kalorivajeen takia, tottakai pyrin kasvattamaan myös lihasta, mutta se on dietillä aina oma haasteensa, joten lihasten ylläpito riittää. Itse tein noin 3 salitreeniä ja 3-4 aerobistatreeni viikossa. Kaivelin tuolta blogin syöveristä diettiajan treenipäiväkirjaa ja tältä näytti mun treenit viikossa:
    MA: Aamulenkki ja salitreeni (yläkroppa)
    TI: Aamulenkki ja nyrkkeilytreenit
    KE: Salitreeni (jalat)
    TO: Kevyt palauttava lenkki
    PE: Intervallitreeni
    LA: Salitreeni (jalat) ja palauttava kävelylenkki
    SU: Lepo

    Itselläni tämmönen tahti toimi hyvin ja lähti 8 viikossa 5kiloa ja 10senttiä vyötäröltä. Lihakset ei surkastunu ja koko ajan oli hyvä olo ja jakso treenit hyvin. Ei tää mitään rakettitiedettä ole, yksinkertasesti syö vähemmän kuin kulututat, mutta syö tarpeeksi, älä surkastuta lihaksia vaan laihduta maltilla rasvasta!

    VastaaPoista
  3. Miia oot mahtava, vau sun kroppaa!

    VastaaPoista
  4. Janni sä oot mahtava! Kiitos höpsö <3

    VastaaPoista
  5. Wautsi! Voi vitsit! Kiitos superisti avusta. Mitä eroa on intervalli ja HIIT treenillä?
    Oon ajatellu kokeilla firfarmin dieettiä, mutta en ole vielä varma. Ja saisko vielä vinkkiä, että mitä syödä koulussa dieetin aikana ? :)

    VastaaPoista
  6. Ole hyvä! HIIT tulee sanoista High Intensity Interval Training joten melko samasta asiasta puhutaan, vapaasti käännettynä HIIT on suomeksi supertehokas intervallitreeni. Itse olen käsittänyt, ettei näissä lähinnä ole mitään eroa, molemmissa on 15-30 sekunnin tehojaksoja mutta, HIIT on mainostettu kuntosalilla tehtäväksi ja vähän rankemmaksi. Idea on sama molemmissa, HIIT on tavallaan uusi markkinointi kikka :D

    Itse söin koulussa dietin aikana ihan kouluruokaa. Yritin kouluruuasta kasata diettiin sopivaa ateriaa, paljon salaattia, lihaa, kohtuudella hiilaria. Ongelmallisia oli nää makaronilaatikot tms missä hiilari ja liha on jo valmiiks sekasin, joten sitten vain sitä kohtuudella salaattia paljon ja kotoota raejuustoa mukaan. Kannattaa kattoa vaikka viikon ruuat etukäteen niin tietää minä päivinä joutuu kotoota ottamaan protskua mukaan. Välipaloina mulla koulussa oli hedelmä, cashewpähkinöitä, rahkaa (jos sen saa kylmään) tai proteiinipatukka.

    Niin ja tosta Fitfarmin dietistä vielä... olen netistä lukenut, että ne on aika vähäruokasia diettejä ja varsinkin vähärasvaisia. Sain kerran käsiini yhden fitfarmin dietin ruokavalion (tais olla gofatgo) käytin sitä itse oman diettini pohjana ennen viime kesää. Tein siihen toki pieniä muutoksia, mutta sitä oli hyvä käyttää pohjana. Laitoin sulle sen sähköpostiin niin voit vilkaista! Fitfarmin dieteissä on se about 3 salitreeniä ja 4 aerobista/viikko. Säästät about 100e, kun pystyt kuitenkin tekemään nää ruokaohjelmat ja liikunnat itse :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos tuhannesti noist sähköposti jutuista! Mulla on vaan ongelma, kun pitäis hommata elintarvike vaaka että tietää paljonko on ja mitä.
    Täytyis varmaan toi dieetti pohja tulostaa kotiin johki seinälle :) Ja sitte lihas treenit muuttaa aerobiseks? :D

    VastaaPoista
  8. No problem, kiva jos olin avuks! Itse ostin viime keväänä kun alotin dietin keittiövaakani Clas Ohlsonilta ja tais maksaa vaan 10e. Ei oo iso sijotus ja vaaka on ollu kovassa käytössä siitä asti kun sen oon ostanu, dietin ulkopuolellakin. Mulla diettipohja oli dietin ajan tietokoneen työpöydällä, mistä kätevästi pääsi aina tarkistamaan, vaikka sen muutaman viikon päästä muistikin ulkoota :D Kaikkea lihastreeniä ei kannata jättää pois. Itse vain lisäsin lihastreenin ohelle aerobista liikuntaa. Vähillä kaloreilla lihasten treenaus on tärkeetä, ettei ne kalorivajeen ja aerobisenliikunnan takia pääse surkastumaan pois :)

    VastaaPoista
  9. Okei! Mietin vaan, että miten voisin soveltaa tota dieettiä minkä laitoit s-postiin. Toihan on aika yks toikkonen :/ Eikö saa edea hedelmiä syödä! Mulla tulee lepopäivistä aina läski olo ja huono omatunto.

    VastaaPoista
  10. Kannattaa selailla noita mun vanhempia postauksia viime vuoden keväältä löytyy jonkun verran hyviä reseptejä dietille. Hedelmiä itse yritän välttää dietillä, koska ne sisältää huomattavasti enemmän sokeria ja kaloreita kuin marjat. Silti joskus rahkan ohessa niitä tuli syötyä välipalalla. Tän kevään diettiin mulla kuuluu 1 hedelmä päivässä, lisäksi aamulla puuro mikä tuo jo jonkun verran vaihtelua. Syö välillä kananmunia, raejuustoa, rahkaa, tee smoothieta, vaihtele marjoja, hedelmiä tms. Eihän se dietti aina mitään nautintoa ruuan osalta ole, mielikuvitusta saa ja kannattaa käyttää :)

    Lepopäivistä ei todellakaan kannata potea huonoa omaatuntoa. Lihakset tarvii lepoa kasvaakseen ja niin tarvitsee välillä mielikin lepoa. Jos noudatat tota diettiohjelmaa minkä lähetin sulle laihdut vaikka makaisit vaan sohvalla, sen kalorit on kuitenkin alle sun peruskulutuksen.

    VastaaPoista
  11. Kiitos vinkeistä jälleen! Oot kiltti kun autat. Tsemppiä sulle kovasti. :) Maanantaina alkaa mun dietti :D

    VastaaPoista
  12. Kiitos ja tsemppiä sullekkin diettiin :)

    VastaaPoista