tiistai 18. marraskuuta 2014

Reaktiivinen niveltulehdus

Ne jotka mun blogia on jo pidempään lukeneet tai tuntevat mut, tietävät mistä on kyse. Kannaattaa lukea ensin tämä postaus, jotta ymmärrätte mistä puhun. Tuon postauksen kirjoittamisesta on noin kaksi vuotta ja paljon on asiat siitä muuttuneet. Muhun otetaan edelleen säännöllisin väliajoin yhteyttä sähköpostitse sekä tuon postauksen kommentiboksiin. Muut reaktiivisen niveltulehduksen kanssa kamppailevat kyselevät miten mulla nykyään menee. Ymmärrän täysin, koska itse kun yritin tätä tautia googletella oli todella vaikeaa löytää ihmisten omia kokemuksia tästä taudista.

Niinkuin tossa aikaisemmassa postauksessa mainitsin, sain kaksi vuotta sitten reumatologille ajan ja hän päätti silloin lopettaa kortisonin, koska se ei näyttänyt toimivan ja sivuoireet olivat kortisoonissa aivan kamalat. Minulla aloitettiin Salazopyrin lääkitys ja siitä alkoi ylämäki! Muutaman kuukauden salazopyriniä syötyäni nilkkani parani täysin ja pikkuhiljaa pystyin jo alkamaan tekemään kävelylenkkejä ja kortisoni turvotuskin katosi. Puolen vuoden päästä polvikivut alkoivat olla jo aika mitättömät ja aloin kokeilemaan jo juoksemista sekä kuntosalia. Söin melko isoa annosta lähes vuoden verran ja keväällä 2013 kun kävin kontrollissa reumatologilla, sain jo ensimmäiset positiiviset uutiset. Annostani pienennettiin kuudesta tabletista viiteen, koska nivelet alkoivat näyttää jo terveeltä. Marraskuussa 2013 kävin reumatologilla ja annokseni laskettiin 4 tablettiin päivässä. Nyt vuoden päästä niveleni ovat edelleen täysin oireettomat, eikä taudista ole enää mitään tietoakaan. Kuukausi sitten kävin kontrollissa reumatologin vastaanotolla toteamassa olevani täysin terve! Lääkitys laskettiin samantien 3 tablettiin päivässä ja viime sunnuntaina kahteen tablettiin, joita syön vielä kuukauden ajan, minkä jälkeen lääkitys lopetetaan kokonaan. Vihdoin!

En voi kuin vain kiittää reumatologiani, joka päätti aloittaa Salazopyrin lääkityksen. Salazopyrin pelasti mut täysin, melko hitaasti mutta varmasti. Tämä oli todella opettavainen matka mulle, olen kuitenkin nuori, urheilullinen ja pitänyt itsestäni huolta, joten aikamoinen shokki oli sairastua tähän niveltulehdukseen. Olen oppinut, että mitä vain voi tapahta milloin vain ja terveys ei ole mikään itsestäänselvyys. Kun en ollut päässyt liikkumaan puoleen vuoteen kunnolla ja kärsinyt kovista kivuista, innostuin liikunnasta ihan järjettömästi, ensin ihan vain siksi, koska pystyin liikkumaan. Lisäksi halusin vahvistaa lihaksiani, mitkä olivat surkastuneet kaiken sen kortisonin takia. Uskonkin, että treenaaminen on auttanut mua paranemaan... treenaamisen ja liikkumisen avulla nivelet on pysyny vetreinä ja vahvat lihakset tukevat hyvin niveliä. Mulla on HLA-B27 geeni, mikä altistaa suolistotaudeille, reumalle, reuterin tautiin ja juuri tähän kyseiseen reaktiiviseen niveltulehdukseen. Mulla tän artriitin laukaisi ruokamyrkytyksestä saatu campylobakteeri. Mukana oli siis huonoa tuuriakin, mutta nyt myöhemmin kun ajattelee, ehkä parempikin, että kärsin tämän nuorena. Tämähän voi helposti uusiutuakkin, mutta nyt ainakin osaan varautua, eikä tilanne pääsisi niin pahaksi.

Kaikki muut tämän taudin tai muun liikuntaa rajottavan sairauden kanssa kamppaileville lähetän isot tsemppi halaukset! Kokemuksella voin sanoa, että on vaikea pysyä positiivisena kun yhtäkkiä ei pystykkään liikkumaan normaalisti tai hoitamaan edes arkipäiväisiä askareita. Toivottavasti mun selviytymistarina auttaa teitä jaksamaan ja taisetelemaan. Vaikka tämä kamala kokemus olikin, kasvatti tämä mua ihmisenä vahvemmaksi ja opetti arvostamaan omaa terveyttäni :)

Kuva täältä

Pitäkää hyvää huolta itsestänne ja arvostakaa terveyttänne, sitä ei koskaan tiedä milloin se viedään teiltä pois!

-Miia

6 kommenttia:

 1. En jaksanut laittaa sähköpostia ja tulin vain kertomaan, että tein äsken postauksen, josta laitoinkin sulle eilen sähköpostia. Käy kurkkaamassa :)

  VastaaPoista
 2. Oi kiva! Täytyykin heti mennä lukemaan :)

  VastaaPoista
 3. Moikka!

  Oispa mukava vaihtaa ajatuksia sinun kanssa. Kyseisen taudin sairastaneena ja harvoihin samaan tautiin törmänneenä. Minä myös olen kauneudenhoitoalalla, kosmetologi yrittäjä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Aikamoinen sattuma, mä valitettavasti edelleen kärsin tästä taudista :(

   Poista
 4. Moikka! Oon reilun vuoden sairastanut samaa kuin sä ja nyt "älysin" etsiä muiden kokemuksia netistä... Mulla ollut kabs kamppailuu liikunnan kanssa, ja toinen reisi on 3-4 cm kapeampi kuin toinen kuuden kuukauden kepeillä köpötyksen takia... Ihana lukea, että sä oot päässyt palaamaan urheilun pariin! Nimim. Sitä odotellessa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Sinänsä lohduttavaa kuulla, etten ole ainoa joka reaktiivisesta niveltulehduksesta kärsii. Kyllä, urheilun pariin olen päässyt palaamaan ja siitä todella innostunut olenkin! Silti nivelet eivät ole vieläkään täysin terveet ja turvotus sekä nivel säryt aina välillä kiusaavat.

   Poista