lauantai 21. maaliskuuta 2015

Vastauspostaus vol. 1Hengissä ollaan! Olen tässä koulun, töiden, tenttiin lukemisen ja treenien ohella pikkuhiljaa vastaillut teidän kysymyksiin. Kysymyksiä tuli omaksi yllätykseksi niin paljon, että nämä on kyllä pakko jakaa ainakin kahteen osaan. Tässä ekassa postauksessa  on nyt aihepiireinä treeni sekä ruoka. Mahtavia ja jopa vähän haastaviakin kysymyksiä laitoitte, ihan huippua!


TREENI

Millasia treenitavotteita sulla on?

Kirjoitin tässä postauksessa tavoitteistani. Lyhyesti sanottuna tavoitteeni voimanostossa on saada 300 kilon yhteistulos 57 kilon painoluokassa ja se toivottavasti ensi kisoissa jo tuleekin. Pitkänajan tavoitteeksi olen asettanut 57 kiloisten ja alle 23 -vuotiaiden Suomen ennätyksen rikkominen, mikä on tällä hetkellä 332,5 kiloa. Mun kohdallani se todennäköisimmin koostua 115kg kyykystä, 70kg penkistä ja 150kg maastavedosta, joista tulisi yhteistulokseksi 335 kiloa.

 Lempi-/inhokki treenimuotosi?

Näihin molempiin voisin vastata kyykky. Se on nimittäin samaan aikaan mun lemppari ja inhokki treeniliike. Se on äärimmäisen tehokas, mutta niin raskas.Välillä jopa pelottaa ennen raskasta kyykkysettiä.. mutta kyykkytreenin jälkeen on aina niin kaikkensa antanu fiilis, se on parasta!

 Toinen inhokki on nykyään kyllä juokseminen, se on jotenkin niin tylsää hommaa. Mielummin vedän vaikka spurtti-, porras- tai loikkatreenejä, niissä pysyy mielenkiinto paremmin mukana. Onko pakko käydä salilla jos haluaa kiinteytyä?

Kiinteytymiseen tarvitaan lihaskuntoharjoittelua, pelkällä aerobisella treenillä saa kulutettua kaloreita ja laihduttua, ei niinkään ”kiinteydyttyä”. Ei ole pakko käydä salilla, jos pystyy kotona toteuttamaan tehokkaan lihaskuntotreenin. Usein kuntosali kuitenkin on käytännöllisempi ratkaisu kuin kotitreeni.

Pitääkö juoksun jälkeen juoda palautusjuoma? Lenkit semmosia 5-8km yleensä.

Itse en juo lenkin jälkeen palautusjuomaa. Jos juoksee usein ja pitkiä lenkkejä ja on kiire palautua seuraavaan treeniin, voi sillon palautusjuoma olla juoksun jälkeen tarpeellinen. Silloinkin kyllä suosisin hiilaripitoista palautusjuomaa. Juoksun jälkeen lihakset eivät välttämättä tarvitse proteiineja vaan enemminkin hiilareja, kun hiilarivarastot ovat tyhjentyneet juoksun aikana.


Mikä saa sinut motivoitumaan treeneihin huonona päivänä?

Yleensä huonoina päivinä täytyy vaan mennä sinne salille ilman, että sitä edes ajattelee sen enempää. Menee vaan ja tekee, koska ikinä ei ole treenin jälkeen kaduttanut. Lisämotivaatiota saan helposti tekemällä uuden soittolistan. Välillä en malta edes odottaa, että pääsen treenailemaan uuden soittolistan kanssa salille. Kun kesken treenin kuulokkeista pamahtaa uus lemppari biisi tai vanha klassikko niin saa ihan uudenlaista puhtia treeniin.


Miten ylläpitää motivaatiota laihduttaessa tai muussa tavoitteessa?

Paras saamani neuvo on miettiä sitä, miksi on aloittanut. Esimerkiksi jos laihduttaessa tekee mieli syödä ohi ruokavalion, punnitsen mielessäni onko se herkku tärkeämpi mulle kuin tavoitteeni. Jokainen harha-askel vie mut vain kauemmaksi tavoitteestani. Pienetkin tulokset ruokkivat halua jatkaa eteenpäin ja kovempaa, siksi kannattaa asettaa itselleen välitavoitteita. 

 Mitä ehdottaisit liikuntamuodoksi juoksun lisäksi, mielellään halpa/ilmainen?


Lihaskuntoharjoittelua! Juoksun lisäksi olisi todella hyvä olla joku lihaksia treenaava liikuntamuoto. Koulun tai työpaikan kuntosalit ovat usein ilmaisia. Kotitreenit tai puistoissa olevat ’’ulkokuntosalit’’ovat myös hyvä vaihtoehto.

Miten pitkiä lenkkejä vedät?

5-10km, kesällä yleensä vedän pidempiä lenkkejä. Aurinkoisina päivinä tulee ihan huomaamatta tehtyä 15 kilometrinkin lenkkejä. Näin talvella yleensä se 5 kilometriä on aika perus. Talvella lenkkeilen kyllä huomattavasti vähemmän.Miten innostuit voimanostosta?

Olen aika kilpailuhenkinen ihminen ja halusin asettaa itselleni isoja tavoitteita, jotka motivoisivat treenaamaan vielä kovempaa. En kuitenkaan kokenut kehonrakentamista omaksi lajikseni, koska en halua kisata ulkonäölläni. Kisaan mielummin suorituksella, joka on selvästi mitattavissa.

Miksi juuri voimanosto? Miksei joku muotilaji, esim fitness tai crossfit?

Fitness tuleekin selitettyä tuossa yläpuolella, kisalavoilla poseeraaminen ei tuntunut omalta jutulta. Itseasiassa mietin aluksi Crossfittiä, mutta pääkaupunkiseudun tarjontaa selaillessani menetin mielenkiintoni. Aivan älyttömän kallis laji ja joillekkin crossfit -saleille oli jopa jonotuslista. Voimanosto on halpa laji, jonka pystyy helposti sovittamaan omiin aikatauluihin. Ajauduin ensin voimanoston pariin ihan kokeilumielessä ja kun Tarmolaiset näkivät mussa potentiaalia niin sille tielle jäin, eikä ole yhtään kaduttanut. 

 
Onko voimanosto sinulle vain harrastus vai kilpailetko tosissasi siinä?

Loppuvuodesta on nuorten SM-kisat tiedossa, mihin nyt olen kovaa vauhtia treenaamassa... eli kai tätä aika totiseksi kisaamiseksi voisi sanoa.


RUOKA

Lemppari herkku?

Kaikki tuliset ruuat, erityisesti thai, texmex ja intialainen ruoka. Rakastan myös erilaisia juustoja ja jos ihan kunnolla herkutella haluan niin pähkinät ja suklaa… yhdessä ja erikseen!

Parhaimmat protskupitoiset välipalat/jälkkärit, joissa voi käyttää esim. proteiinijauheita?

Erilaiset smoothiet on ihan parhaita proteiinipitoisia välipaloja. Löysin Lidlin pakaste altaasta ’’eksoottiset hedelmät’’ –sekoituksen, mikä sisältää mustaherukoita, mangoa, kookosta ja vadelmia, se toimii ihan super hyvin smoothieissa!  Usein laitan smoothieen maitorahkaa, vaniljaheraa, sokeroimatonta mehutiivistettä, lorauksen vettä ja marjat sekaan.

Jos on aikaa ja mielenkiintoa alkaa tekemään jotain haastavampaa niin tämä blogissani aikaisemmin jakama mustikkavaniljaprotskukauraherkku on ihan mieletömmän hyvää. Protskupannaritkin on muuten hyviä, mutta aika työlästä valmistaa... varsinkin se paistovaihe on aina yhtä tuskaa. En ikinä onnistu saamaan ehjiä protskulettuja. Vika voi kyllä myös olla paistajassa, ei välttämättä letuissa.


Syötkö kuinka tarkasti?

Syön viisi kertaa päivässä ja mittaan jokaisen ruokani, paitsi jos syön koulussa. Syön siis tarkasti, paitsi koulussa syön sitä mitä on tarjolla. Opiskelijabudjetilla kun elän niin otan kouluruuan ilomielin vastaan, sillä tekee hyvät säästöt. Kouluruuistakin pyrin valitsemaan terveellisimmän vaihtoehdon. 

En pidä mitään säännöllistä ”karkkipäivää”,  vaan sallin itselleni herkkuja silloin tällöin. Harvemmin tulee kotiin ostettua herkkuja, ehkä sillon kun on kipeä tai juhlistetaan yhdessä jotain merkkipäivää. Roopen kanssa meijän ”herkkupäivät” on enemmän semmosia, että tehdään yhdessä jotain hyvää ruokaa. 


♥Miia

2 kommenttia:

  1. Hihii ihanaa kun viimein sait kirjoitettua tämän postauksen, sitä on odotettu innolla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että joku on siellä jaksanut odotella! Yritän saada sen kakkos osan vähän nopeemmin tänne ;)

      Poista