keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Ajatuksia pääsykokeiden jälkeen

Huhheijaa! Onko mulla enää yhtään lukijaa edes jäljellä? Uskon kyllä, että teilläkin on ollut muuta tekemistä näin kesäsillä ilmoilla kuin tuijottaa tietokoneen näyttöä. Mun elämässä on sattunut ja tapahtunut, joten ei ole edes syytä pyydellä anteeksi tätä blogihiljaisuutta. Luku-urakka on ohi, pääsykokeet on hoidettu ja uusi duuni alotettu. ''Vaihtelu virkistää'' on melko kulutettu lause, mutta se kuvaa aika osuvasti mun elämää nyt. Aloin olemaan jo melko kyllästynyt epäsäännöllisiin työaikoihin ja siihen, että vapaa-aika meni kirjastossa istuessa. Tämä menkööt nyt myös virallisena anteeksi pyyntönä kaikille mun ystävilleni ja sukulaisilleni, joihin en ole ehtinyt ja jaksanut pitää yhteyttä tän kiireisen kevään aikana! Lupaan, että tähän tulee nyt muutos kun teen säännöllisempää työtä, en ole kirjastossa mätänemässä ja aurinko paistaa.


image[1]Estenomin pääsykokeista muutama sananen. Kemia meni hyvin, olin jopa lukenut liikaa ja jäi vähän ärsyttämään kysymyksien helppous. Kokeessa keskityttiin mun mielestä liikaa ihan perusjuttuihin, taisi olla mun mielestä vain yksi haastavampi tehtävä. Itse olisin ainakin halunnut muutaman vaikeemman tehtävän lisää, jolla pystyisi helposti näkemään onko hakija lukenut vai ei.


Äidinkielen ja englannin ainekirjoitusta olisin voinut treenata enemmän. En usko, että tekstin sisältö oli köyhä, koska kosmetiikka-alalta tietämystä on hyvin... mutta kirjoitustyyliä ja tekstissä loogisesti etenemistä voisi vielä harjoitella. Englanninkokeessa oli liian vähän aikaa, luetun ymmärtäminen + sen pohjalta essee, molempiin yhteensä 1,5h aikaa. Äidinkielenkokeessa oli pelkkään aineeseen oli sama aika, mikä oli mielestäni sopivasti. Englanninkielen aine taisi jäädä muutaman sanan vajaaksi vaaditusta määrästä, enkä ehtinyt tarkistaa tekstiäni kunnolla.


Liiketalouden osuus oli helppo. Testattiin lähinnä luetun ymmärtämistä ja maalaisjärkeä. Kaksi tekstiä, joista muutama monivalintakysymys sekä kaksi kysymystä mihin piti omin sanoin vastata. Vastaukset näihin kysymyksiin löytyi annetuista teksteistä, joten tosiaan mitään liiketalouden tietämystä tässä ei vaadittu.


Kaiken kaikkiaan jäi tosi hyvä fiilis kokeen jälkeen. Muutama asia on jäänyt itseä harmittamaan, mutta ainakin tietää missä parantaa ensi vuonna, jos tänä vuonna ei pääse. Paha sanoa vielä yhtään mitään pääseekö kouluun vai ei, koska tänä vuonna hakijoita oli aivan älyttömästi sekä taso näytti olevan aika kova. Jokatapauksessa, ne jotka paikkansa tuolta saavat ovat sen ansainneet, koska helpollahan tuonne ei pääse.


Perjantaina vielä kävin hoitamassa tradenomin pääsykokeet. Aineiston olin lukaissut kerran läpi ja nimenomaan lukaissut. En todellakaan muistanut tekstistä mitään lukuja vaan aika yleispiirteisesti tiesin mitä asioita teksteissä käsiteltiin. Matikkaa kertailin edeltävänä iltana kello 11. Panostus ei tosiaan ollut tähän kokeeseen samaa luokkaa, mitä estenomin pääsykokeisiin. Lähinnä siksi, koska tradenomin koulutus ei mua niin paljon kiinnosta. Lähinnä menin sillä asenteella, että mennään katsomaan. Koehan oli melko helppo... muutamaan aineistoon pohjautuvaan monivalintakysymykseen en osannut vastata, koska en ollut lukenut tekstejä niin hyvin. Ainekirjoitus sujui hyvin, koska juuri olin estenomin pääsykokeissa niitä kirjotellut. Matikkaosuus oli lähinnä prosenttilaskuja ja loogista päättelyä. Jopa tällä amiksen huikeella matikalla pärjäs hyvin!


Nyt sitten jännitellään peukut pystyssä tuloksien saapumiseen asti. Tottakai toivon, että pääsen kouluun, mutta nyt kun mulla on uusi ihana työ niin ei ainakaan harmita yhtä paljon jos ei pääse. Mä olen nyt yli vuoden ollut valmistumiseni jälkeen kosmetiikan kanssa tekemisissä töissäni, eikä ikinä ole mitään pahempaa vahinkoa sattunut töissä. Eilen sitten asiakas vahingossa suihkas Le Malet mun silmään. Ai hitto sitä kipua!! Huuhtelin silmääni jonku vartin, mutta kipu vaan yltyi ja yltyi. Ensiapumiehet kävi kattomassa mun silmää ja suositteli menemään lääkäriin. Lääkärissä mun silmä puudutettin, tarkasteltiin oliko tullut vauriota ja huuhdeltiin kunnolla. Tänään aamulla kun heräsin, silmä oli ihan turvoksissa ja kipeä... en meinannut saada silmää edes auki! Alaviistoon kun katson niin näen vain sumeaa. Lääkäri sanoikin, että tää voi olla vielä monta päivää kipeä ja punainen. Kiva! Jos siis törmätte muhun jossain, en ole pilvessä tai saanut turpaani...


Niinkun sanoin, mun elämässä on nyt sattunut ja tapahtunut! Lupaan, että nyt kun elämä tästä rahottuu niin blogihiljaisuuskin päättyy. Mulla on teille paljonpaljon asiaa Freddyistä, kesäsuunnitelmista ja arvon "linkkaa blogisi" kisan voittajan tässä lähiaikoina... stay tuned!


-Miia

17 kommenttia:

 1. Tsemppiä Miia, toivottavasti koulupaikka aukeaa! :) Ainakaan ei voi sanoa ettet panostanut estenomin pääsykokeeseen!

  VastaaPoista
 2. Heips!

  Samoissa pääsykokeissa oltiin :) Kemian osuus kyllä yllätti minutkin helppoudellaan, joskaan en osannut vastata viimeiseen tehtävään lainkaan. En vaan ymmärtänyt koko tehtävää! Liiketalous oli tosi helppo, mutta äidinkielessä ja englannissa meinasi aika todella loppua kesken. En ole kovin tyytyväinen esseideni sisältöön ja ne jäi harmittamaan.

  Jännittää kyllä aivan vietävästi. Huomasin mm. kemian osuudessa valtaosan poistuneen heti kun ensimmäinen mahdollisuus oli, ja toivon sen kääntyneen omaksi voitokseni - jäin itse tarkistelemaan ja syynäilemään, ja löysinkin sieltä useita virheitä tarkemmalla katsomisella. Tulisi nyt kuun viimeinen päivä jo!

  VastaaPoista
 3. Toivotaan, että aukeaa! Panostin kyllä, mutta jännittää silti tulokset :)

  VastaaPoista
 4. Hei kiva kun löysit tänne blogiin, mukava kuulla muidenkin mielipiteitä kokeesta! Mikä se viimeinen kemian tehtävä olikaan? Hypin välillä tehtävissä epäloogisessa järjestyksessä, niin en yhtään nyt muista mikä se viimeinen oli.

  Huomasin myös sen, että suurin osa poistu kemian osuudessa heti puolen tunnin jälkeen... itse lähdin vasta 5min ennen kuin oli pakko. Tarkistin kaikki tehtävät kahteen kertaan ihan rauhassa ja huomasin myös tehneeni virheitä, joten onneksi tarkistin! Mielestäni englannissa ja äidinkielessä aiheet olivat todella vaikeat, verrattuna käytettävään aikaan. Muakin jäi harmittamaan molemmat esseet ja olisin pienellä aikalisällä saanut kirjoitettu paljon paremmat tekstit.

  Nyt ei voi muutakun vain odotella tuloksia... parhaimmassa tapauksessa nähdään syksyllä koulussa :)

  VastaaPoista
 5. Auts, toi silmä juttu!
  Kiva että pääsykokeet on menny hyvin! Luit kyllä niiiin ahkerasti niihin! :)

  VastaaPoista
 6. Viimeinen kemian tehtävä oli se taulukko, mihin piti täyttää ionimerkinnät. Pähkäilin ja vääntelin, mutta en saanut siihen mitään järkevää aikaiseksi :P Se oli vielä 8p arvoinen tehtävä!

  Eniten minua varmaan harmittaa englannin esseeni. Osaan englantia hyvin, mutta esseen sisällöstä tuli mielestäni tosi lapsellinen ja typerä. Toivon todella, että siinä arvioidaan enemmän englanninkielen taitoa eikä tekstin sisältöä. Kuullun ymmärtäminen meni mielestäni hyvin, joskin on pakko myöntää, että se oli huomattavasti vaikeampi mitä oletin! Tekstissä oli useita sanoja, mitä en ymmärtänyt lainkaan. Yleisesti ottaen englanti+suomenkieli osuudet olivat haastavempia mitä ajattelin niiden olevan, aiheet olivat vaikeita. Äidinkielen esseessä aika meinasi loppua niin pahasti kesken, että tekstin jäsentely ei ollut kovin kummoista. Alkuun kirjoittamani pikkureferaatin tekoon meni aivan liikaa aikaa, ja pohdiskelevan osuuden jouduin vaan sutaisemaan.

  Olen kymmeniä kertoja laskeskellut mahdollisia pisteitäni ja en todellakaan pidä sisäänpääsyäni läpihuutojuttuna. Mahdollista se on, koska lähtöpisteeni oli täyden työkokemuksen kanssa 41p, mutta silti jännittää. Olen kehittänyt mielessäni myös kauhuskenaarion siitä, että työkokemustani ei lueta oikein ja en saa täysiä pisteitä siitä. Epäilen myös, että superhelppo liiketalouden osuus saattaa nostaa pisterajoja edellisistä vuosista. Haluaisin ihan hiiiiirveän paljon päästä kouluun sisään ja en tiedä aionko edes hakea uudestaan mikäli nyt en pääse, alan olemaan jo sen verran vanha aloittamaan nuorten ryhmässä AMK:issa. Vaikkakin pääsykokeissa näkyi hyvin eri ikäisiä naikkosia :)

  Kiva päästä "purkamaan" tuntemuksiaan pääsykokeista joillekin samassa tilanteessa olevalle. Toivottavasti päästään molemmat sisään :)

  VastaaPoista
 7. Joo, silti en uskalla vielä hihkua... koe on varmasti monella muullakin mennyt hyvin! Niin ja tää silmä on edelleenkin kipeä, ehkä osaan jatkossa kertoa asiakkaille miten niitä hajuvesiä käytetään :D

  VastaaPoista
 8. Niin olikin, nyt muistan sen! Vastaavanlainen tehtävä oli myös pääsykoekirjassa, oliskohan ollu tokan kappaleen tehtävissä. Olin niitä kirjan tehtäviä tehnyt niin moneen kertaan, että muistin kirjasta tuon ja ainakin luulin osaavani sen.

  Täysin samoilla linjoilla olen kanssasi, että äidinkielen ja englannin kokeet olivat huomattavasti hankalampia kuin odotin. Uskon, että ajanpuute sekä aiheiden vaikeus otetaan arvioinnissa huomioon. Lähes jokainen oli molemmissa kokeissa loppuun asti kirjoittamassa, kun taas kemian ja liiketalouden kokeessa suurinosa lähti heti pois kun oli mahdollista.

  Sulla on kyllä hyvät lähtöpisteet ja kuulostaa siltä, että sun koekin meni hyvin. Kaikki tekee virheitä ja tulee eteen asioita, joita ei osaa.. sulla on ihan hyvät mahdollisuudet päästä sisään. Mulla lähtöpisteet oli täydet 35p ja työkokemuksesta saan 5p, joten 40 pistettä noista tulee yhteensä. Pisteellä voitit mut ;)

  Mä olen yrittänyt jättää turhan spekuloinnin pois, enkä jaksa enää miettiä mitä olisin kokeessa voinut tehdä toisin tai laskeskellu pisteitäni sen kummemmin. Mahtavaa jos pääsen kouluun, mutta jos en... niin ei voi mitään. Itse ajattelin hakea uudestaan ensi vuonna, jos nyt ei onnista. On kyllä helpottavaa käydä läpi koetta jonkun muun siellä olleen kanssa. Mukava kuulla, että aika samoilla linjoilla oltiin kokeen vaikeuden kanssa. Toivottavasti molemmat päästäis kouluun :)

  VastaaPoista
 9. Moi! Olin kans ite niis kokeis (estenomi)ja nyt ihan hermona googletan kaikkee mahollista mitä niistä ollaa kirjotettu lähipäivinä..ei kyl juuri mitään missään:D hain nyt toista kertaa sinne(viimevuonna varasija 6) mut mulla ei oo harmiks täysiä pisteitä koulumenestyksestä,joten pitää toivoo et koe olis menny edes vähän paremmin mitä viime vuonna:/ ite kans toivoin et kemia olis ollut vaikeempi ja et olis ollut funktionaalisten ryhmien piirtämis yms...liikaa helppoja oikein väärin tehtävii:| enkku ja äikkä on kyllä täysiä kysymysmerkkei miten meni!:D

  VastaaPoista
 10. Moikka :) Joo itekki oon yrittänyt googletella, jos joku muukin spekulois koetta.. mutta onneks edes muutama muu hakija on löytänyt tänne. Mua jäi tosi paljon harmittamaan just se, ettei funktionaalisten ryhmien ja yhdisteiden piirtämistä ja nimeämistä tarvinnut osata lähes ollenkaan ja niitä olin juuri opetellut sekä niillä olis helppo erotella hakijoista ne, jotka ei olleet kunnolla lukeneet kokeeseen! Keskityttiin aivan liikaa ihan perusjuttuihin, esim. aineen olomuodon muutoksiin, mitkä opeteltiin joskus yläasteella jo :D

  VastaaPoista
 11. Joo juurikin niin!:D toivotaan että ne jotka lähti kokeesta nopeesti pois olis tehnyt virheitä mitä ei sit tarkistanut;)...oonpa ilkeä!:D

  VastaaPoista
 12. Jep, sieltä tosi moni kyllä häipy nopeasti... toivotaan, että se koituu meidän eduksi ;)

  VastaaPoista
 13. Toivottavasti pääset kouluun! :) Peukut pystyssä! <3

  VastaaPoista
 14. Pakko tulla nyt heti tänne mesoamaan, kun olet ainoa kenet tiedän hakeneen tänne myös :) Hei ensinnäkin, onneksi olkoon opiskelupaikasta, bongasin bloginnimen mukaisen tytön sieltä listasta! Pääsin itsekin kouluun sisälle, eli syksyllä tavataan. Nyt kyllä hymyilyttää kovasti :)

  VastaaPoista
 15. IIIIIK mahtavaaa, onnea sullekkin! Jotenkin itse en edes käsitä sitä, että pääsin tuonne ja nyt se on totta. Huh ihan epätodellinen olo :D Kova työ näköjään palkitaan, syksyllä nähdään... en malta odottaa!

  VastaaPoista
 16. Moi, olen hakemassa kouluun ja olen lukenut nettilukiossa, kirjasta ja videolla kemiaa mutta tuntuu ihan haastavalta! Pitääkös kokeessa osata esim alkuaineiden lyhenteitä ulkoa? Mikä ois semmonen mihin pitäis panostaa, nyt oon jo parikyt tuntia lukenut ja ihan pää sekaisin kun ei tiedä mitä ulkoa opettelee! :( :) terv parturi-kampaaja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Mulla alkaa kohta olla pääsykokeista 2 vuotta, joten en nyt ihan tarkkaan kaikkea muista mitä siellä kysyttiin. Pääsykokeet ovat voineet mun ajaltani muuttua, mutta ainakin oli piirtämistä ja nimeämistä yksinkertasista kosmetiikan raaka-aineista. Ainakin glyseroli mielestäni piti osata piirtää tai nimetä. Lisäks oli taulukko aineiden olomuodoista, eli missä olomuodossa esimerkiksi vesi on 60 aseteessa jne. Kannattaa opetella yleisempien alkuaineiden lyhenteet ulkoa kuten hapen,hiilen,vedyn ja piin, koska niitä tarvitset nimeämisessä ja piirtämisessä. Lisäks kannattaa opetella funktionaaliset ryhmät hyvin, nekin on tärkeitä piirtämisen ja nimeämisen kannalta! Jos pääsykoekirja on edelleen Reaktio 1, niin kannattaa opetella sieltä kaikki vähäänkään kosmetiikkaan liittyvät yhdisteet,niitä muistaakseni kysyttiin :)

   Poista