keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Syväkyykky ja polvet

Mun edellisen treenivideon jälkeen oma vaarini soitti mulle ja moitti mun syväkyykkyä puhuen hyppääjän polvesta ja patellasta. Vaari on harrastanut ainakin pikaluistelua ja valmentanut yleisurheilijoita, joten ajattelin, ettei hän nyt varmaan ihan tyhjästä mulle valita. Rupesin sitte googlettelemaan sekä selvittämään asiaa ja huomasin tän olevan aika kiistelty aihe. Toiset ovat täysin vastaan syväkyykkyjä kun taas toiset ylistävät niitä... tässä oma mielipiteeni aiheesta.


Itsellähän syväkyykyt ei ole ikinä tuntut pahalta polvissa ja jos tuntuisi niin eihän nitä kannata tehdä. On monenlaista tapaa tehdä kyykkyjä, enkä sano että mikään on oikea tai väärä, jokaisella oma makunsa. Itse pidän syväkyykystä ja koen sen olevan tehokkain. Mielestäni vajaaksi jätetty kyykky on vaarallisempi, koska 90 asteen kulmassa polvi on heikoimmillaan ja kaikki rasitus siirtyy polville... lisäksi vaajata kyykkyä tehdessä tankoon voidaan lastata yli-isoja kuormia ja näin saada pahempaa vahinkoa aikaan. Jos syväkyykyn liikerata on koko ajan hallittu eikä vaan "rysähdetä" alas, en näe siinä mitään pahaa. Itse tarkistan aina, että jalkaterät ja polvet osottavat samaan suuntaan, eikä polvet tule jalkaterien ''yli'' alas tullessa. ''Polvilumpion takaosan nivelelle tulee painetta sitä enemmän mitä pitemmälle polvet työntyvät varvaslinjan etupuolelle. Sivusiteille, kierukoille ja rustopinnalle hallaa tekee mikäli polvi ei pysy linjassa "toinen varvas-lumpio-lonkkanivel" koko suorituksen ajan.'' Tämän vuoksi jalkaterien asento on tärkeä... mutta polvissa voi olla eroja eri ihmisten välillä, vammoja ym. mitkä vaikuttavat aina kyykkäystekniikkaan. Jos kyykky tuntuu hyvältä, se todennäköisesti onkin sitä ja sama toisin päin.


Sitten tästä hyppääjän polvesta vielä... ''Hyppääjän polvi on yleinen rasitusvamma, jossa kipukohta paikantuu useimmin polvilumpion alakärkeen, polvijänteen kiinnittymiskohtaan. Vammassa myös reisijänteen liitos polvilumpioon voi oirehtia.Tyypillisimmin hyppääjän polvea tavataan lajeissa, joihin kuuluu voimakkaita ponnistuksia ja joihin liittyvien suunnanvaihdosten yhteydessä polvi kiertyy. Tällaisia lajeja ovat monet pallopelit." Oma mielipiteeni tähän on, että hyppääjän polvesta kärsivälle syväkyykyt ovat varmasti myrkkyä, muttei hyppääjän polvea voi kyykkäämällä saada. Mä en usko että kyykyistä tulevat polviongelmat johtuisivat kyykyn syvyydestä, ennemmin väärästä tekniikasta. Toki lumpion takaosan nivelen paine on suuri juuri isoilla painoilla kyykätessä, mutta näen sen pienempänä pahana kuin vajaan kyykyn rasitus polville.


Jos jokin liike tuntuu polvissa pahalta, kannattaa kokeilla toista. Esimerkiksi jos tämä kyseinen hyppääjän polvi vaivaa, niin kannattaa peruskyykyn sijaan kokeilla esim. yhen jalan versioita, box-kyykkyä tai kyykkyä smithissä. Hyvällä tekniikalla ja sopivilla painoilla, en usko syväkyykyn polvia rikkovan. Itse en ainakaan kyykyistäni luovu!


Ass to the grass, squat low or go home jne....


-Miia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti