tiistai 14. toukokuuta 2013

Sosiaalinen syöminen

Nyt tulee avautuminen aiheesta, joka on mua vaivannut jo monta vuotta. Nimittäin, sosiaalinen syöminen. En ymmärrä sitä, miksi jokaikinen kissanristijäinen ja kaverin tapaaminen täytyy yhdistää syömiseen tai juomiseen. Kun nähdään kavereita, se tapahtuu useimmiten kahvin ääressä, lounaalla, illallisella tai lähdetään baariin. Jokaikinen juhla liittyy syömiseen tai juomiseen... vappuna munkkia ja simaa, pääsiäisenä pashaa, juhannuksena makkaraa ja olutta, joulusta puhumattakaan!

Jos keksitään muuta tekemistä kuin mennä syömään, niin kuitenkin jollain tapaa se  tekeminen liittyy ruokaan. Esimerkiksi mennään shoppailemaan - jossain välissä pitää käydä jätskillä tai syömässä tai kakulla. No mennään leffaan - eihän leffaan ilman karkkia voi mennä. No katsotaan lätkää - pistetään pöytä niin koreeksi, että joulukin kalpenee sen tarjonnan rinnalla

Ja jos elämässä tapahtuu jotain hienoa tai saavutat jotain, niin pitää sitä juhlistaa skumpalla! Synttäreitä juhlistetaan tietenkin täytekakulla ja illalla baarissa. Loppujen lopuks ollaan semmosessa oravan pyörässä, että ihmiset varavaat kaappeihinsa herkkuja ja alkoholia, ihan vaan varmuuden vuoksi jos tulee vieraita tai täytyy jotain juhlistaa.


En nyt sano, ettei elämän hienoja hetkiä saisi juhlistaa, enkä kiellä sitä, etteikö mulle noi ruuat maistuis ja maistuupa hyvinkin! Mutta miksei voi pitää hauskaa tai nähdä kavereita tai pitää hauskaa ilman ruokaa tai juomaa?

Sitten jos kieltäydyn, niin olen joko epäkohtelias, nirso tai tylsä. Tuttuja lausahduksia on ''no ota nyt kun oon teitä varten nää tehny'' tai ''no ota nyt kun me kaikki muutkin'' tai ''etkö sä nyt yhtä pullaa voi muka syödä?''. Tottakai voin syödä, mutta en halua ja se on mun oma päätös. Ja ei se yksi pulla pahaa tee, mutta jos aina ajattelen, että ei yksi pulla mua lihota, niin kohta olenkin syönyt monta kymmentä pullaa samalla periaatteella. Kun olen tehnyt päätöksen, etten itse mitään epäterveellistä syö, ei se ole keltään muulta pois.

Olen huomannut, että terveellisten elämäntapojen myötä on kaverien näkemiset jääneet vähemmälle. Ei siksi, etteikö minulla olisi aikaa, vaan siksi koska kaikki kaverien näkemiset on usein sidoksissa syömiseen tai juomiseen. Musta tuntuu pahalta kieltäytyä syömisistä, enkä jaksa kuunnella niitä syytöksiä ja kyseenalaistamisia mun omaa päätöstä kohtaan. Myös ystävät, joiden kanssa tulee urheiltua yhdessä tai tehtyä jotain muuta aktiivista on nykyään paljon läheisempiä mulle kuin ennen.


Perhe ja ystävät kyseenalaisti munkin herkuista kieltäytymistä aluksi, mutta tein selväksi miksi tätä teen ja haluan että perheeni ja ystäväni tukee mua tässä. Nyt on jo ihan normaalia, etten välttämättä syö kahvipöydässä samoja ruokia kuin muut perheenjäsenet ja äitinkin on jo lopettanut tyrkyttämisen. Pyrin nykyään itsekkin olemaan ymmärtäväisempi muiden ihmisten päätöksiä kohtaan, oli sitten kyse mistä tahansa.

Mitä mieltä siellä ollaan tästä aiheesta? Kyseenalaistetaanko teidän päätöksiä? Vai ihmettelettekö te muiden kieltäytymistä ruokaa kohtaan?

-Miia

13 kommenttia:

 1. joo saman huomannu!
  ei ees huvita enää ulos lähtee. musta ainaki toi JUOMINEN on ihan järkyttävää. YHTÄKÄÄN ILTAA EI VOI ISTUA ILMAN VIINAA. ja sit jos ite ei juo nii on tylsä. ärsyttävää :D
  joka viikonloppu pitää olla AINAKIN kerran ryypyllä, kaikkea mitä elämässä tapahtuu pitää juhlistaa alkoholilla; päästään intistä lomille,on nimpparit, on palkkapäivä, ollaan oltu kuukausi juomatta = mitä ihmeelliseempiä syitä :D sit ihmetellään miks alkoholikuolemat lisääntyy...
  Just eilen laskin et oon ollu 10 kertaa elämässäni baarissa ja täytän pian 20 ja oon enemmän ku happy näin! ku vertaa et omat kaverit käy helposti sen 10 kertaa KUUSSA baarissa :D
  eikä siinä mitään, koukuttavaahan se alkoholi on, juokaa kaikki rauhassa mut joskus EES JOSKUS NORMAALIT ILLANISTUJAISET TAI MITÄ VAAN KIITOS ILMAN ALKOHOLIA :D
  mut ainaki oon paremmassa kunnossa ku noi kamsut ketkä on aina juomas :)
  ps. kiva blogi :))

  VastaaPoista
 2. Tää oli ihan mahtava aihe! Mua itteenikin ärsyttää kun jos kieltäytyy syömästä herkkuja niin vastalauseeksi saan 'ootko sä nyt taas jollain dieetillä' 'ei sun tarvii laihuttaa' 'no haluutko sitte sitä sun maitorahkaas' 'älä oo tylsä,elämästä täytyy nauttia' ... Siks ymmärränkin sua oikein hyvin! :)

  VastaaPoista
 3. ihan kun mun ajatuksista, totta joka sana! :)
  tekee pahaa aina kieltäytyä kun heti joku on sanomassa että sua varten oon tehny jnejne...

  VastaaPoista
 4. Joo tuo on ihan ällisyttävää kuinka pitää melkeen väkisin aina jostain keksiä syy juhlia ja ryypätä! Kyllä itsekkin sillon tällön tykkään lähteä ulos tai juoda viiniä ruuan kanssa, mutta kun se tapahtuu harvemmin, osaa siitä hetkestä myös nauttia enemmän :)

  Munki mielestä olis mahtavaa jos voisi joskus istua iltaa ilman alkoholia ja ihan oikeasti vaan keskittyä ystäviin ja siihen mitä toisille kuuluu!

  VastaaPoista
 5. ''älä oo tylsä, elämästä täytyy nauttia'' ... toi on niin raivostuttava kommentti. Mä todellakin nautin elämästä, mutta nautin siitä urheilun, terveellisen ruuan ja terveellisten elämäntapojen kautta, en ruuan kautta! Mä nautin mun elämästä ihan pirusti, kun mä näytän hyvältä ja mä voin hyvin. Mä en saa mielihyvää niistä herkuista, mä saan niistä huonon omatunnon ja huonon olon.

  Ihanaa, että löytyy samoin ajattelevia ihmisiä näinkin paljon :)

  VastaaPoista
 6. No niinpä, mä en edes ymmärrä miks ihmiset pettyy aina niin pahasti jos kieltäytyy ruuasta. En mä sitä ihmistä loukkaa, jos en vain halua syödä herkkuja. Jotenkin tuntuu inhottavalta kun syyllistetään jos ei syö ja on vähä niinkuin pakko syödä, että toiselle tulee hyvä mieli...

  VastaaPoista
 7. Niin totta, oikeesti! Ja varsinkin jos ei juo, niin se on olevinaan ihan hirvee juttu. "Ai mikset muka lähe baariin?" "Ai mitenniin et muka juo, no juothan!! tottakai sä juot" ja sitten kun alkaa ahdistaa se että pitää kokoajan selitellä miksei halua juoda joka vklp, niin ei enää pyydetä mihkään mukaan. Mutta sama juttu on rahankin kanssa, jos on rahat tiukilla eikä voi lähtee bailaamaan, shoppailemaan, ulkomaille yms.. niin ei enää pyydetäkkään mukaan mihinkään, ei edes seuraksi. Ihan naurettavaa.

  Oot Miia niin fiksu tyttö ja rakastan sun kroppaa, haha :D tuu vetää mulle treenejä..

  VastaaPoista
 8. Tää postaus tuli kyllä ihankun mun suusta!! Niin totta joka sana :)

  VastaaPoista
 9. Juu mua ärsyttää myös toi, et jos ei juo kun ei halua tai ei oo rahaa, niin sit ei enään pyydetäkkään mihinkään. Jotenkin oletetaan ettei mua edes kiinnosta tulla mukaan kun en juo. Eikä mua haluta mukaan koska oon tylsä kun en juo... naurettavaa :D

  Voi kiitos Kassu! Voisinhan mä ehkä tullakkin ;)

  VastaaPoista
 10. Kiva kuulla! Ihan yllätyin kuinka moni oli mun kanssa samaa mieltä tässä asiassa. Odotin, että kuitenkin mut haukutaan tylsäks tän postauksen perusteella :D

  VastaaPoista
 11. Totta, totta mipatsuni! Ite kohtaan tän usein etenkin juomisessa, taisin sullekkin mainita just siitä kuinka ei kiinnosta juoda kovinkaan usein, ellei satu se partyfiilis olemaan. Ja kuinkakohan monta miljoonaa kertaa saa kuulla tuhahtelua tai leimaantua muuten vaan "tylsäksi" jos lähtee baarireissulle selvinpäin tai ei vaan innosta vetää perseitä olalle. Mikään ei vaan oo hirveempää ku väkisin dokaaminen! Ja mitä tohon ruokaan tulee, niin ite sitä koittaa kyllä kunnioittaa muiden päätöksiä ja yritän jonkun toisen ihmisen hyvän itsekurin kääntää voitoks myös itelleni päätösten pitämisessä (periaatteella "jos muutkin pystyy miksen mäkin" jne.) Ja musta on vaan hienoa jos pysyy omalla kannallaan ja tavotteissa, esimerkkinä rispektit siitä ku mä vedän pirtelöö ja kanasalaattia hesessä ja sä syöt omppua ja protskupatukkaa ;) Sillon jos tietää että jollain on tietoa asioista eikä herkuista/ruuasta kieltäytyminen oo jatkuvaa/sairaalloista ja pohjaudu vääriin ajatusmalleihin ei mulla itellä ainakaan tuu mieleenkään vähätellä jonkun toisen ratkasuja omista syömisistä. :--)

  VastaaPoista
 12. Niin viisaita sanoja Janni, voisin jopa sanoo et oon ylpee susta :) Itseasiassa sun kanssa juteltuani, mulla tuli tää aihe mieleen. Juteltiin just nimenomaan siitä kun ei enää huvita juoda tai ainakaan ravata baareissa koko ajan!

  Ja musta oli niin upeeta se, että sä et yhtään kyseenalaistanu mun syömistä kun oltiin hesessä. Tajusin, että kuinka ihana ihminen sä oot kun vaan tuet mua tässä mun dietissä. Etkä ottanu yhtään ittees sitä, etten syöny sun kanssa samoja ruokia. Etkä valittanut yhtään kun ehdotin, et syödään illallakin terveellisesti :) Täytyy oikeesti nähdä useemmin!!

  VastaaPoista