keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Ajatuksia pääsykokeista

Maanantai oli ihana päivä. Enpä olis ikinä uskonut sanovani noin... mutta mulla on nykyään vapaapäivät menny aina vaan lukemiseen, eilen oli kiva kerranki tehä jotain muutakin. Pieni stressi on pikkuhiljaa alkanut painaa päälle... tiedän, että alotin lukemiset hyvissä ajoin, mutta tuntuu silti et aika loppuu kesken. Estenomiksi haen ykkösvaihtoehtona ja siinä pääsykokeisiin kuuluu kemia, äidinkieli, englanti, liiketalous, haastattelu ja ennakkotehtävä. Kemia on aika hyvin halussa, joitain asioita pitää vielä opetella ja kertailla, äidinkielen sekä englannin kieliopin oon nyt kertaillut ja nekin tuntuu olevan nyt halussa ja ennakkotehtävä on viimeistelyä vaille valmis.


Kakkosvaihtoehtona mulla on tradenomin opinnot, lähinnä siksi, että voin vuoden käydä sitä koulua ja yrittää uudestaan estenomiksi jos ei nyt ekalla kerralla onnista. Vuoden tradenomi opinnoista saa osan hyväksiluettua sitten estenomin koulutuksessa. Lisäks myös sen takia, ettei mua kiinnosta pitää välivuotta. Tää puol vuottakin pelkkää työntekoa on alkanut jo kyllästyttää, mä kaipaan kouluun. Tosiaan nyt täytyis alkaa kahlaamaan noita tradenomin materiaalejakin läpi, niiden lukeminen varmasti auttais myös tossa estenomin liiketalous osiossa.


OLYMPUS DIGITAL CAMERA Maanantaina näin Emiliaa, käytiin kahvilla, kierreltiin kauppoja ja napsastiin muutama kuvakin siinä ohessa. Emilian kauneus ja meikkaus aiheista blogia voit käydä kattomassa täältä. Emilialla on blogissaan superhyviä kauneusvinkkejä, toisaalta kaikki noissa täydellisissä kasvoissa näyttää hyvältä! Olipas ihana kerranki jutella niitä näitä Viidakon tähtösistä ja huulipunista. Tuntuu, että ajatukset on viime aikoina pyöriny vaan töiden ja lukemisen ympärillä niin pitää muistaa välillä myös vähän nollata ajatuksia. Okeiokei pakko myöntää kun Emilia lähti kotiin, niin kävin nopsasti kirjastossa lukemassa muutaman tunnin.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAOlis kiva kuulla muiden pääsykokeisiin lukevien ajatuksia. Millon ootte alkanut lukemaan? Mihin ootte hakemassa? Painaako jo stressi päälle? Ja jos siellä ruudun toidella puolella on ihmisiä joilla on kokemusta estenomin tai tradenomin pääsykokeista, saa heitellä kommenttiboksiin vinkkejä!


-Miia

16 kommenttia:

  1. Mä kans joskus mietin tota Estenomin koulutusta, mutta koska mun kemia on aivan jäätävän surkeaa niin unohdin ajatuksen siitä melko nopeasti. :D tsemppiä sulle Miia! :)

    VastaaPoista
  2. Olenhan mäki aina ollu huono kemiassa! Noihin pääsykokeisiin ei tarvii opetella kuin "vaan" perusteet ja sinne kouluun haen siksi että oppisin. Kosmetiikan kautta kemia on varmasti helpompi oppia, nyt vaan täytyy noi perusteet opetella ja koulussahan opetus alotetaan ihan alusta. Uskon, että kyllä säkin ton verran kemiaa oppisit mitä noihin pääsykokeisiin vaaditaan, kiitos tsempistä :)

    VastaaPoista
  3. Oho, mäkin oon hakemassa estenomiaa lukemaan ensimmäisenä hakutoiveena :) (ja oikeestaan ainoona). Jännä aina huomata joku muu, joka on hakemassa estenomiaa opiskelemaan, kun kuitenkin vähän harvinaisempi koulutus vielä. Itteeni stressaa sinäänsä ehkä eniten toi liiketalous, kun en oikeen hahmota välttämättä että minkälaista tehtävää siitä voi tulla..

    http://aisinilandia.blogspot.fi/2013/08/estenomi-laurea-paasykokeet-hakeminen.html Tossa blogipostauksessa on ehkä paras teksti estenomian pääsykokeista, mitä oon löytäny! Kannattaa lukasta jos et oo vielä.

    VastaaPoista
  4. Hienoa kuulla, että täältä löytyy muitakin estenomin koulutukseen hakeutuvia! Niin kun sanoit on kuitenkin harvinaisempi koulutus, mutta silti yllättävän paljon hakijoita. Kiitos ihan älyttömästi tosta linkistä, sieltä löytykin vastauksia muutamiin kysymyksiin, mitkä on mua mietityttänyt. Itse laitoin viestiä Laurean hakutoimistoon, jos saisin vähän tarkennusta minkälaisella liiketalouden tietämyksellä pääsykokeissa pärjää. Vielä en ole vastausta saanut, sitä odotellessa :)

    VastaaPoista
  5. Minä hain myös opiskelemaan estenomiksi! Jännittää kyllä tooooosi paljon se, että pääsenkö sisälle vai en. Saankos udella, minkälaiset lähtöpisteet sinulle tulee tuonne koulutukseen? Ottaen huomioon siis hakusijan ja opintomenestyksen. Saatko työkokemuspisteitä? Itselleni tulee 32 lähtöpistettä ja täydet työkokemuksesta. Harmittaa ihan vietävästi, että keskiarvoni on desimaalin alle siitä, että tulisi täydet lähtöpisteet :P

    VastaaPoista
  6. Ja tietty vastaukset omiin kyselyihisi unohtui!

    Kemiaa olen alkanut jo katseleen, mutta pitäisi ottaa itseä kunnolla niskasta kiinni sen suhteen. Taitotasoni on erittäin huono (en ole käynyt lukiota, ja muutenkin olen vähän vanhempi kuin sinä ;)). Englantia en ole ajatellut opiskella mitenkään ja äidinkielen kielioppia ajattelin hieman katsella kyllä. Ennakkotehtävän teen vasta lähempänä, mutta olen kyllä jo mietiskellyt mitä kirjoita siihen. Kateeksi käyn sinun valmiuttasi, en meinaan to-del-la-kaan voi sanoa olleeni noin ahkera :D Toivottavasti en luottaudu ns. liikaa suhteellisen hyviin lähtöpisteisiini.

    Pakko takertua yhteen juttuun - tuohon haastatteluun. Olen itse siinä oletuksessa, että pääsykokeissa ei ole enää lainkaan haastattelun osuutta?? Tätä ei ainakaan hakuohjeessa mainita lainkaan. Olen itse ollut kovin harmissani haastattelun korvaamisesta liiketalouden osiolla.

    VastaaPoista
  7. Jes en ole siis ainoa joka jännittää! Sain ensimmäisestä hakutoiveesta 5 pistettä ja koulumenestyksestä täydet 30, eli täydet lähtöpisteet. Työkokemusta saan vain 5 pistettä, koska olen käynyt osa-aikaisesti koulun ohella töissä niin ei ole täysiä pisteitä kertynyt. Harmi tosiaan että sulla oli täydet lähtöpisteet noin pienestä kiinni, mutta toisaslta sulla on kyllä etuna sitten tuo työkokemus :)

    VastaaPoista
  8. Hei nyt kyllä herätit mut täysin! Olen elänyt täysin siinä oletuksessa, että haastattelu on osa pääsykokeita kuten edellisinä vuosinakin. Täytyi ihan Laurean sivuilta käydä tarkistamassa ja tosiaan haastattelusta ei ollut mitään mainintaa joten eipä sitä taida enää tänä vuonna olla. Liiketalouden osuus on siis tullut tilalle ja täytyy sanoa, että mun mielestä tämä on hyvä juttu. Tuolla ylemmissä kommenteissa on linkitetty blogiteksti, missä tuli aika hyvin esille se ettei haastatteluissa ole mitään tiettyjä kriteerejä joiden perusteilla pisteet jaetaan vaan mennään vähän pärstäkertoimen mukaan. Haastattelusta sai kuitenkin melko suuren määrän pisteitä, eikä kysymyksiin pysty itse vaikuttamaan, joten mielestäni hieman epäoikeuden mukaista. Ite olen ihan järjetön jännittäjä ja en osaa tuoda itseäni ja omia mielipiteitäni hyvin esille haastattelutilanteissa, joten uskon saavani suuremmat pisteet liiketaloudenkokeesta mistä olisin haastattelusta saanut. Tuo liiketaloudenkoe on kuitenkin semmoinen mihin pysty itse täysin omilla lukemisillaan vaikuttamaan.

    Ja hei onhan tässä vielä hyvin aikaa lukea! Itsekkään en ole lukiota käynyt, eli ihan pohjalta mäkin lähdin ton kemian suhteen ponnistamaan. Näin hyvin olen valmistautunut kokeisiin lähinnä vaan siksi, koska mun halu päästä tonne kouluun on ihan suunnaton! Motivaatiota löytyy vaikka muille jakaa, joten ihan ei ole pahemmin tarvinnut itseä mitenkään pakottaa lukemiseen :D Tsemppiä sulle lukemiseen sekä pääsykokeeseen ja parhaimmassa tapauksessa nähään syksyllä koulussa ;)

    VastaaPoista
  9. Minua harmittaa haastattelun katoaminen ihan siitä syystä, että kuulemani mukaan estenomiksi hakee opiskelemaan todella moni joka ei oikeasti ns. ymmärrä, että mitä ne opinnot ovat, mihin ne voivat valmistaa ja mikä tulevaisuus estenomia voi realistisesti odottaa. Haastatteluissa on pystytty karsimaan näitä opiskelijoita - kun taas pelkästään kirjallisen, teoreettisen materiaalin pohjalta näin ei voi tehdä. Kuitenkin kun on kyseessä noin spesifioitu tutkinto ja Suomessa täysin ainutlaatuaan, pitäisi motivaation olla mielestäni suuressa roolissa. Nythän me oikeasti tosi motivoituneet hakijat, jotka tietävät tasan tarkkaan, että mihin ovat hakeutumassa, emme pääse näyttään tätä omaa motivaatiotamme kuin paperilla. Ennakkotehtäväähän ei edes lasketa pääsykoepisteisiin (paitsi sen puute kyllä), joten edes sillä ei käytännössä ole mitään merkitystä.

    En pysty uskomaan, että haastatteluissa ei olisi mitään ns. logiikkaa pisteiden jaossa, mutta ainahan se pärstäkerroin tuollaisissa tilanteissa vaikuttaa. Sama käytäntö on kuitenkin valtaosassa ammattikorkeakouluja, ja en tiedä ketään muuta kuin tämän blogikirjoituksen kirjoittajan joka olisi tätä käytäntöä estenomikoulutuksen kohdalla kritisoinut, ja veikkaisin kritiikin tulevan osittain myös ihan siitä omasta "epäonnistumisesta" siinä. Koko postaushan on kuitenkin tehty ihan sillä pohjalla, että miten kyseinen hakija pystyi saamaan noin "huonot" pisteet, koska luuli saavansa paremmat. Muuten kyllä tosi hyvä ja kattava postaus aiheesta, ja ei mitään henkilökohtaista tästä kirjoittanutta kohtaan.

    VastaaPoista
  10. Sulla on kyllä erittäin hyviä pointteja tossa kommentissa. Sinänsä munkin mielestä haastattelu on hyvä siinä mielessä, että saadaa eliminoitua hakijoista ns. "turhat" hakijat. Silti mun mielestä se pistemäärä mikä haastattelusta oli mahdollista saada, on liian suuri. Silloin haastattelu olisi täydellinen, jos pääsykoe materiaaleissa kerrottaisiin, millä perusteella haastattelussa pisteet jaetaan. Esimerkiksi 5 pistettä motivaatiosta/siitä miksi hakee tälle alalle, 5 pistettä tulevaisuuden suunnitelmista/siitä mitä koululta odottaa tms... sitten jokaiselta kysyttäisi näihin aiheisiin liittyviä kysymyksiä ja pisteet jaettaisiin vastausten perusteella. Silloin tietäisi miten haastatteluun tulisi valmistautua. Nyt haastattelun kysymykset on ollut tuon blogikirjoituksen perusteella jotain tätä luokkaa "mikä on huono ryhmätyö" tai "miten tekisit tästä tuotteesta kosteuttavamman" ja mun mielestä tämmöiset kysymykset ei välttämättä mittaa millään tavalla sitä mitä on koulukselta hakemassa.

    Itsekin huomasin sen, että tuo yllämainittu blogikirjoitus oli vähän tuohtuneesti kirjoitettu, koska kirjoittaja oli kokenut mielestään epäoikeuden mukasta kohtelua. Silti mun mielestä tossa tekstissä oli hyviä pointteja, vaikken asiasta yhtä kriittisesti ajattele kuin blogin kirjoittaja. Haastattelun olisi toki voinut pitää vielä osana pääsykokeita, mutta tosiaan itse ainakin kaipaisin, että hakijoille kerrottaisiin kriteerejä minkä perusteella haastattelussa pisteitä jaetaan :)

    Se on outoa, että haastattelun tilalle valittiin liiketaloudenkoe, mikä ei mun mielestä korvaa millään tavalla haastattelua. Liiketalouden koe olisi voinut olla kiva pikku lisä kaikkien muiden ohelle, eikä korvaamaan kokonaan haastattelua!

    VastaaPoista
  11. Äh oon unohanut kommentoida kaikkiin postauksiin mihin mulla ois ollu sanottavaa, noh täältä pesee vähän jälkijunassa! Allekirjotan niin ton ikävä koulua kohdan! Mä oon ollu tositositosi epävarma siitä mitä haluun tehä...nyt on haut tehty ja ens kuussa ootteliskin jo pääsy/valintakoe ekaan paikkaan. oon ihan pissat housussa, jännittää...oon niin tottunu siihen tuttuun ja turvalliseen ja TYLSÄÄN opiskeluun (lukio...) ja ekaa kerta tiedossa ois jotain mikä mahdollisesti vois olla se oma juttu. Ihana oikeesti nähä sua pian, kaikki vinkit on niin tervetulleita ja kiva päästä vaihtamaan ajatuksia tosta sun alasta - samalle kun oon kerran hakemassa!

    VastaaPoista
  12. Hahah, parempi myöhään kuin millonkaan! Musta on mahtavaa et säki nyt hait kouluun kaiken sun epävarmuuden ja mietiskelun jälkeen. Ja oot siitä innoissas! Mäki odotan jo et nähään nii pääsen kertoo kaiken sulle tästä alasta ja saat vinkkejä pääsykokeiseen hehe ;)

    VastaaPoista
  13. Moikka, kirjoitit aiemmassa kommentissa että, "Itse laitoin viestiä Laurean hakutoimistoon, jos saisin vähän tarkennusta minkälaisella liiketalouden tietämyksellä pääsykokeissa pärjää. Vielä en ole vastausta saanut, sitä odotellessa :)" Minkälaisen vastauksen heiltä sait? Itse olen ajatellut hakea ensi vuonna "vakavasti" opiskelemaan joten olisi kiva tietää mitä tämä liiketalous osio pitää sisällään tai millaisella tietämyksellä pärjää? =)

    VastaaPoista
  14. Heippa, kiva kun tulit kysymään! Hakutoimiston vastaus oli "Estenomitutkinnon pääsykokeissa liiketoiminnanosio on aineistokoe. Siinä ei edellytetä aikaisempaa osaamista liiketaloudesta. Aineisto jaetaan koetilaisuudessa."

    Joten äidinkielentaidoilla ja maalaisjärjellä varmasti pärjää :) Luultavasti tällä liiketoiminnanosiolla onkin enemmän tarkoitus mitata hakijan loogista järjenkäyttöä ja taitoja tehdä tehtäviä aineiston pohjalta kuin liiketalouden osaamista. Tuskin kuitenkaan liiketalouden tuntemisesta haittaa on!

    VastaaPoista
  15. Moikka! :)

    Mäkin oon hakemassa estenomiksi nyt keväällä, vähän kans alkaa jänskäämään kun ei oo montaa viikkoa enää jäljellä ja samaan aikaan pitäis lukemisen rinnalla jaksa töissäkin, jaiks. No muttra sitä mietin, kun mainitsit ylemmässä kommentissasi että ''saan työkokemuksesta vaan 5 pistettä'', niin mistä sen näkee etukäteen et paljonko niitä saa? :o En oo ainakaan laurean sivuilla nähny, tai sit oon vaan sokee :')

    VastaaPoista
  16. Moikka! Hienoa, että säkin oot hakemassa :) Ei tosiaan enää ole kauaa pääsykokeisiin ja alkaa täälläkin jo vähän jänskättämään. Mulla sattu nyt hyvään saumaan työpaikan vaihdos ja sain sopivasti nyt nää viimeset viikot vapaaks ennen kokeita, lukulomaa siis ihan vahingossa :D

    Laurean sivuilla tuolla valintaperusteissa lukee tämä, minkä avulla pystyy laskemaan työkokemuksen:

    ''Jos sinulla on työkokemusta 10 kk ja 2 viikkoa, merkitse työkokemuskuukausiksi 10. Osa-aikatyö muutetaan työkokemukseksi siten, että 150 tuntia tai 20 täysmittaista työpäivää (vähintään 7 tuntia päivässä) vastaa yhden kuukauden työkokemusta."

    Normaalisti AMK työkokemuspisteet lasketaan 2kk = 1 piste tai osa-aikatyössä 150h= 1 piste.
    En usko, että Laurea tässä tekee poikkeusta. Eli tuo 5 pistettä ei ole faktaa vaan arvio aikasempien vuosien pistejaon pohjalta.

    Toivottovasti tämä auttoi sua, tsemppiä lukemiseen ja toivottavasti nähdään syksyllä koulussa ;)

    VastaaPoista