perjantai 26. huhtikuuta 2013

Proteiinia, proteiinia.

Törmäsin tähän artikkeliin selatessani hesarin sivuja ja jäinkin heti lueskelemaan, että mistä on kyse. Tää sai mut miettimään hetken, että mitä tästä nyt uskoa ja mitä ei. No osa teksitissä on täyttä totta ja osa vähän sinne päin. Kerron nyt oman mielipiteeni proteiinivalmisteista ja tästä artikkelista.

Täysin samaa mieltä hesarin kanssa olen siitä, ettei normaalisti liikkuva ihminen näitä proteiinilisiä tarvitse, kunhan vaan pitää huolen siitä, että saa proteiinia tarpeeksi normaalista ruokavaliosta. Eri mieltä olen siitä, etteikö proteiinipitoisia juomia kukaan tarvitsisi. Kovaa treenaava ja lihasta kasvattava ihminen, tarvitsee mielestäni sen palautusjuoman treenin jälkeen. Joku olikin tonne artikkelin kommentiboksiin sanonut, että palautusjuoma ei sisällä pelkästään proteiinia, vaan siinä on paljon muitakin ravintoaineita, mikä auttaa lihaksen kasvussa ja palautumisessa. Tämä on täysin totta ja kannattaakin valita palautusjuomakin omien tarpeiden mukaan. Itse en suosi näitä kaupan valmisproteiinijuomia, koska niissä useesti on lisättyä sokeria ja ovat ihan hemmetin kalliita. 


Samaa mieltä olen siitä, että proteiinipatukat ja juomat on kyllä turhia jos on koko ajan saatavilla proteiinipitoista ruokaa. Mutta kun ei kukaan kanna kanafilettä tai kananmunaa kassissa mukana, että sen vois syödä nopeesti ennen treeniä tai treenin jälkeen, niin proteiinipatukka tai -juoma on helpompi ratkaisu. Artikkelissa sanottiin, että maito kelpaisi ihan hyvin proteiiniksi treenin jälkeen, mutta tässä voi taas miettiä kuka haluaa pitää maitopurkkia kuntosalin pukukaapissa lämpimässä kun vaihtoehtoisesti voit kantaa mukana jauhetta, minkä sekaan vaan laitat kylmää vettä ja on vielä maukasta. Valitsisin muutenkin mielummin sen proteiinjauheen, koska maidossa suurin osa proteiineista tulee kaseiinita ja proteiinijauhessa herasta.  Palautumisen kannalta nopeasti imeytyvä heraproteiini on treenin jälkeen parempi vaihtoehto kuin kaseiinista saatava hitaammin imeytyvä proteiini.

Isot miehet, jotka kasvattavat lihasta, tarvitsevat niin paljon ravintoa ja kaloreita massakaudellaan, että ei ole aikaa tai ei yksinkertaisesti jaksa syödä niin paljon, että lihaskasvu olisi optimaalinen. Sillon proteiinijuoma on hyvä ja helppo kalorien lähde. Proteiini on mielestäni myös laihduttajalle tärkeä ravintoaine, koska elimistö käyttää enemmän energiaa proteiinin pilkkomiseen, kuin minkään muun ravintoaineen pilkkomiseen. Eli suomeksi sanottuna proteiinin syönti kuluttaa enemmän kaloreita, mutta tottakai pitää taas muistaa kohtuus kaikessa.


Vähän myös raivostuttaa toi kommentti ''Vastoin uskomuksia kaikki proteiini ei muutu lihasmassaksi.'' Kukakohan täysjärkinen ihminen ajattelee, että pelkästään proteiinia syömällä muuttuu lihaskimpuksi? No ei kukaan. Kyllä siihen tarvitaan sitä treeniäkin, eikä pelkkää proteiinin mussutusta. Ymmärrän kyllä sen, että ylimääräinen proteiini varastoituu kroppaan, mutta niin käy minkä tahansa muunkin ravintoaineen kanssa. Mielestäni itsestään selvää, että lihasta kasvattaessa tarvitaan paljon ravintoa, erityisesti proteiinia joka johtaa siihen, että lihaksen kasvatuksen yhteydessä kroppaan kertyy myös rasvaa... ja tämän vuoksi on erikseen ''massakausi'' ja dietti. Dietillä sitten kulutellaan kaikki se massakaudella kertynyt rasva pois, jotta lihakset tulevat paremmin esille.

Jokainen meistä tarvitsee proteiinia ja on jokaisen ihmisen oma asia kuinka paljon sitä tarvitsee ja mistä lähteistä sen syö. Itse kannatan ensi sijaisesti kunnon ruokaa proteiinin lähteenä, mutta jos elämä on kiireistä tai tarvitset paljon ravintoa ja proteiinia lihaksen kasvatuksen takia, silloin proteiinivalmisteet ovat hyvä vaihtoehto. Kannatan myös sitä, että treenin jälkeen juodaan palautusjuoma, mikä auttaa lihaskasvussa ja kropan palautumisessa. Mutta proteiinivalmisteet kannattaa valita tarkkaan ja suosia mielummin urheiluosastolta ostettuja jauheita, kuin kaupan hyllyltä proteiinivalmisteita.


Olen huomannut kyllä sen, että nykyään kaikkea mainostetaan protein sanalla, mutta se kertoo vain siitä, että ihmiskunta on nykyään tietoisempi ravinnosta. Jos ostat välipalan kaupasta ja tuntuu, ettet ole saanut tarpeeksi proteiinia tänään ravinnostasi, voi proteiinivalmiste olla silloin parempi vaihtoehto välipalaksi kuin esimerkiksi omena. Jokainen fiksu ihminen osaa laskea oman ravintoaineiden tarpeensa ja osaa itse valita mistä lähteistä ravintoaineensa syö.  Jokainen fiksu ihminen myös tajuaa sen ettei proteiinivalmiste tee susta lihaskimppua, vaan siihen tarvitaan se treenikin. Ja joku, joka ei ole tietoinen näistä asioista, tuskin hakeutuu sinne proteiinihyllylle. Jos joku syö proteiinivalmisteita ja uskoo niillä kasvavansa lihaskimpuksi tai laihtuvansa, on vain tietämätön, eikä ole ottanut asioista selvää ja se on ihan omaa tyhmyyttä ja asia erikseen.

Oli kyse mistä tahansa ravintoaineesta, liikaa syötynä se kertyy vartaloon ja kroppa ei tiedä tuleeko se ylimääräinen ravinto just siitä proteiinipatukasta vai kanafileestä. Joten syökää proteiinia, hiilareita ja rasvaa sen verran kun tarvitsette ja valitkaa ravintoaineiden lähteet oman maun, tarpeiden ja elämäntapojen mukaan!

Oikein ja fiksusti käytettynä lisäproteiinista on hyötyä, mutta väärin käytettynä ja liiallisesti syötynä lisäproteiini on turhaa tai jopa haitallista elimistölle, mutta tämä johtuu vain tietämättömyydestä ravintoa kohtaan.

-Miia

8 kommenttia:

 1. Täysin samaa mieltä. Yhden ison pointin mä lisäisin vielä proteiinipitoiseen ruokaan ja välipaloihin on se, että proteiinit pitävät kylläisenä pidempään. Ihan pelkästään sen takia, että ne hajoavat vasta mahassa, toisin kuin esim. hiilarit, jotka alkavat hajota jo matkalla mahaan.
  Itse en ainakaan syö välipana esim. raejuustopurkkia sen takia, että hiilarit olisi muka haitallisia(mitä ne ei tietenkään ole oikeassa muodossa ja oikeana määränä) vaan tasan siksi, että protsu täyttää älyttömän hyvin.

  VastaaPoista
 2. Täysin totta! Hyvä ja todella tärkee pointti ja yksi iso syy miksi tämäkin tyttö sitä proteiinia syö.

  Sormet juoksi taas niin kovaa, ettei ajatus pysynyt perässä. Tästä tekstistä unohtui varmasti monta mun muutakin pointtia, mutta hyvä huomata, että joku sentään pysyy valppaana, kun mulla toi ajatus pääsee aina vähän karkailemaan :D

  VastaaPoista
 3. Heippa! Ajattelin kysyä sulta ku kosmetologi opiskelija oot, että onko mitään millä saisi supistettua laajentuneita ihohuokosia? :D

  VastaaPoista
 4. Hei vaan! Itseasiassa opiskelen kosmetiikkaneuvojaksi, mutta olen kyllä opiskellut koulussa ihonhoitoa ja käynyt kasvohoito jakson, joten kyllä tota tietoa silti löytyy jonkun verran.

  Ihohuokosten koko on vähän ärsyttävä juttu, koska niille ei sinänsä voi tehdä mitään. Ihohuokosten koko on osittain perinnöllistä ja osittain ihon peruskunnosta riippuvaista. Laajenneita ihohuokosia ei valitettavasti pysty pysyvästi pienentämään, mutta ihohuokosia supistavat tuotteet voi auttaa asiassa.

  Laajentuneet ihohuokoset saattaa olla myös merkki huonosta ihon hoidosta, koska lika ja epäpuhtaudet venyttävät ihohuokosia. Myös ihon kosteustasapaino vaikuttaa usein ihohuokosten kokoon ja sen takia ikääntyessä ihohuokoset laajenee. Myös ihon veltostuminen iän myötä aiheuttaa ihohuokosten laajenemista, sen takia myös kaikki ihoa kiinteyttävät tuotteet supistavat ihohuokosia. Ittelläni on nenässä laajenneita ihohuokosia ja jos oon menossa juhliin, niin ennen meikkiä teen kiinteyttävän naamion ja meikistä tulee tasaisempi :)

  Eli kaikki lähtee hyvästä ihon hoidosta ja puhdistamisesta sekä kannattaa pitää huolta ihon kosteudesta voiteilla sekä juoda tarpeeks vettä! Apua saa myös talia imevistä naamioista, kuten savinaamiosta. Jos sulla on kuiva iho niin sillon en suosittele tota savinaamiota, mutta normaalilla ja rasvaisella iholla se supistaa ihohuokosia.

  Tässä taitaa olla kaikki mitä mulla tulee nyt mieleen, toivottavasti olin jotenkin avuks sulle :)

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia hurjasti neuvoista! Täytyypä kokeilla! :D mitä tuo intervalli treeni tarkoittaa? ;D
  Ootko ottanu netistä itse selvää kaikista liikkeistä ja treeni jutuista? :o

  VastaaPoista
 6. Ole hyvä vaa, kiva jos niistä oli apua sulle! Intervallitreenistä kerron tässä postauksessa http://miiajosefiina.blogspot.fi/2013/04/intervalli.html

  Kaikki treeniliikkeeni ja treenini muutenkin olen suunnitellut itse, poikaystäväni avustuksella. Olen netistä ottanut selvää ja esimerkiksi pakkotoisto foormuilta löytyy paljon hyvää tietoa treenaamiseen liittyen!

  Poikaystäväni on käyny jo monta vuotta salilla ja hänkin on ottanut asioista selvää, joten häneltä olen paljon saanut vinkkejä treeneihini. Kannattaa siis salilla käyviltä tutuilta kysellä tai etsiä netistä tietoa. Kannattaa kuitenkin netissä olla aina tarkkana noista lähteistä :)

  VastaaPoista
 7. "Valitsisin muutenkin mielummin sen proteiinjauheen, koska maidossa kaikki proteiini tulee laktoosista ja proteiinijauhessa herasta. Palautumisen kannalta nopeasti imeytyvä hera proteiini on treenin jälkeen parempi kuin laktoosista saatava proteiini."

  Laktoosi on maidon sokeri (hiilihydraatti), eikä sillä siksi ole oikeastaan mitään tekemistä proteiinin kanssa. Käytännössä kaikki maidon proteiinista on joko kaseiiniproteiineja (n. 80%) tai heraproteiineja (n. 19%). Näin ollen heraproteiini, jota proteiinivalmisteissa käytetään on juuston valmistuksen yhteydessä maidosta eristettyä ylijäämäproteiinia.

  Anteeksi ei ollut tarkoitus tulla pätemään, mutta satun opiskelemaan kyseistä alaa (elintarviketieteitä), niin teki mieli huomauttaa. Aurinkoista kevättä!:)

  VastaaPoista
 8. Tässä on tapahtunut nyt kyllä nolo moka, koska tarkoitukseni oli kirjoittaa kaseiinista eikä laktoosista. Tuon tiesinkin, että hera on juuston valmistuksesta johtuvaa ylijäämää ja siksi minusta herajauheista pyydetään naurettavan korkeita hintoja. Korjailen mokani tekstiin, etten hämmennä lukijoita yhtään enempää jakamalla täällä väärää tietoa.

  Niin kuin aikaisemminkin jo kommentoin, niin hienoa kuitenkin huomata, että lukijat ovat valppaina kun täällä minä sormet sauhuten kirjotan väärää tietoa teille :D Voisi tietenkin aina tarkistaa tekstit kirjottaimisen jälkeen paremmin, mutta virheitä sattuu..

  Kiitos kommentistasi ja aurinkoista kevättä myös sinne :)

  VastaaPoista